ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Από τις 22 Νοεμβρίου 2020 και για 5 χρόνια, μετά από αξιολόγηση και έγκριση της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ) η Στέγη Ευγηρίας Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» λειτουργεί ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) (Αρ. Πιστοποιητικού K000797).

Πιστοποιητικό Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης

Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης


Με την παρούσα εξειδικευμένη κατάρτιση δίνεται η δυνατότητα στους νέους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα της υγείας να ενταχθούν/επανενταχθούν στην αγορά εργασίας εφαρμόζοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές και εργαλεία που είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις παρούσες συνθήκες της εποχής μας.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους προσοντούχους επαγγελματίες υγείας να αξιολογούν τον τρόπο ζωής του ηλικιωμένου, την οικογενειακή και την οικονομική του κατάσταση και έπειτα να προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ισορροπία ανάμεσα στην πρότερη και στη μετέπειτα κατάσταση του. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει την οικογένεια για δραστική συμμετοχή στα προγράμματα αποκατάστασης και προσπαθεί να καταργήσει την τάση υπερπροστασίας ή αδιαφορίας που πολλές φορές εκφράζεται από τους οικείους του ασθενή. Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που διαβιούν σε μικρές απομακρυσμένες ορεινές κοινότητες να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα/υπηρεσίες και να παραμένουν ενεργοί και δραστηριοποιημένοι.

Η Στέγη μας διαθέτει ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας και παρεμβάσεων, καθώς είναι πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΚ, θα αξιοποιηθούν δύο αίθουσες:

-η μία περιλαμβάνει 3 ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops) τελευταίας τεχνολογίας με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, καθώς και 3 συσκευές ανίχνευσης κινήσεων, ενώ στο χώρο είναι εγκατεστημένη μία οθόνη τηλεόρασης 55 ιντσών για παρουσιάσεις και επιδείξεις, ενώ

-η άλλη διαθέτει προβολέα, λευκό πίνακα για καταγραφή σημειώσεων, 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και μία οθόνη τηλεόρασης 55 ιντσών για παρουσιάσεις και επιδείξεις.

anad

Προσαρμογή στις νέες συνθήκες


Είναι γεγονός πως στις μέρες μας ζούμε απρόβλεπτες και αιφνίδιες καταστάσεις με την εµφάνιση και εξάπλωση του ιού SARSCoV-2 (Covid-19), ο οποίος φαίνεται να προκάλεσε σηµαντικές αλλαγές στον τρόπο της ζωής των ανθρώπων. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες της εποχής του, καθώς έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να αποδεχτεί το νέο περιβάλλον. Η προσαρμογή αυτή σήμερα μετά την κρίση της πανδημία είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με την τεχνολογία. Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό είναι ότι επιβάλλεται γνώση για να αποκτηθούν δεξιότητες για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναπτυξιακό εργαλείο για τη βελτίωσης ης υγείας του πιο ευάλωτου πληθυσμού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συνθήκες της εποχής και σε συνάρτηση πάντα με τις συμβουλές και προτροπές των επιστημόνων/συνεργατών μας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφασίζουμε και ενεργούμε κινητοποιώντας τους επαγγελματίες υγείας προκειμένου να τους εκπαιδεύσουμε στη χρήση εργαλείων νέας τεχνολογίας που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν την υγεία των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Συνεργασίες


Η ειδημοσύνη, η συλλογική προσπάθεια οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν, καθώς και η τεράστια εμπειρία έχουν βοηθήσει αμέτρητα τον Οργανισμό μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προκειμένου να αναπτύσσεται συνεχώς. Το Ίδρυμα πλέον εκμεταλλεύεται τη σύγχρονη τεχνολογία, εφαρμόζει ερευνητικά προγράμματα και συμβάλλει στο να υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη βελτίωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η συνεργασία μας με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και με τους άλλους Φορείς τόσο στην ενδοχώρα όσο και στην Ευρώπη έχουν δώσει την ευχέρεια στον Οργανισμό μας να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και δομές για προγραμματισμένη, συστηματική κατάρτιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Περαιτέρω, η Στέγη μέσα στα πλαίσια των ερευνητικών της δραστηριοτήτων και στην διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών σε θέματα Αλτσχάιμερ / Άνοια συμμετέχει εδώ και 18 μήνες στο Ευρωπαϊκό Έργο Captain, το οποίο εφαρμόζει την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων διεπιφανειών που έχουν ως κύριο σκοπό και στόχο την συνεχή παροχή κινήτρων, υποστήριξη και διαθέσιμη βοήθεια σε άτομα της τρίτης ηλικίας τα οποία χρειάζονται συνεχή καθοδήγηση και φροντίδα. Το έργο Captain αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση σωματικών και νοητικών διαταραχών μέσω καταγραφής και ανάλυσης συναισθηματικών, συμπεριφορών και φυσιολογικών δεδομένων του ασθενούς ενώ αυτός βρίσκεται στο χώρο του. Πιστεύουμε ότι οι νέες αυτές εφαρμογές θα βοηθήσουν στο να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες οι οποίες θα υποστηρίζονται ηλεκτρονικά όλες δια μέσον των έξυπνων εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας. Η ψηφιοποίηση όλων των διεργασιών του Οργανισμού μας πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ήδη υψηλή ποιότητα ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης των ασθενών μας.

Επιπλέον, το Ίδρυμα μας αποτελεί Φορέα Υποδοχής για Πρακτική Άσκηση φοιτητών Ιατρικής, Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Λογοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Νοσηλευτικής, αλλά και άλλων γενικότερα εθελοντών.

Η συμβολή του Οργανισμού μας στην υιοθέτηση νέων μοντέλων ανάπτυξης προόδου στην τρίτη ηλικία είναι πλέον γεγονός. Η συνεχής προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της Κοινότητας μας και όλων των φορέων ή/και παραγόντων στα θέματα ηλικιωμένων θα είναι ένα αναντίλεκτα σημαντικό κεφάλαιο και αξιοποιούμενη πηγή για εμάς τα επόμενα χρόνια.

© 2020 AMEN